Karátson Gábor Kör

A kör céljáról

2017. február 08. 20:17 - KG Kör

 

„Maradtam egy személyben a nemlétező nemzeti egység”

Karátson Gábor

karatson_gabor_mti_foto.jpg

Eltávozott barátunk szellemében alulírottak megalakítjuk a Karátson Gábor Kört.

Célunk a nyilvános beszéd becsületének helyreállítása. Mert, ahogy Gábor állította: „Ez a Magyarország még mindig összeszedhetné magát, megrázhatná magát, mint a kutya… A valóságos élő emberek, akikkel találkozom, lenyűgözőek, csak mintha el volna átkozva az összefüggés” – ennek az átoknak a feloldására teszünk kísérletet.

Civilizációnk válsága globális (ökológiai, népesedési, biztonsági, gazdasági) katasztrófával fenyeget. A kiútkeresés mindenekelőtt azoknak a feladata volna, akiknek hivatásuk és képzettségük szerint másoknál több tudással kell rendelkezniük. De hol vannak a tájékozódást szolgáló szellemi műhelyek? Az értelmiséget súlyos felelősség terheli: kicsinyes önzésünk, gyűlölködésünk, gyáva meghunyászkodásunk akadályozza az őszinte párbeszédet. Most olyan embereket szeretnénk megnyerni, akik hisznek abban, hogy a tennivalók felismerése csak lelkiismeretes és elfogulatlan vizsgálódás eredménye lehet, és úgy gondolják, hogy van mit tanulniuk egymástól.

Magunk is sokféleképpen vélekedünk, de van közös célunk: az emberhez méltó létezés természeti és kulturális feltételeinek védelme. Ki ne akarná ezt? Mégis, döbbenetesen kevesen akadnak, akik a szép szavakon túl a saját felelősségüket is felismerik, és akarják a politikai következményeket: a részvételt a döntésekben, a közösségek önrendelkezését, a dolgok emberi léptékének helyreállítását, a felszabadulást a technológiai-gazdasági kényszer globális uralma alól.

Az ökológiai gondolkodásmód, amelyet Karátson Gábor szellemében a magunkénak vallunk, nem jelent szakítást a kortárs politikai filozófia legértékesebb felismeréseivel. Szocialista, mint az ötvenhatos munkástanácsok szervezői: a gyöngék és kiszolgáltatottak pártján áll. Szabadelvű, ha a lelkiismeret szabadságáról, a közszabadság védelméről vagy az életformák gazdag sokféleségének megőrzéséről van szó. S konzervatív, mint mindenki, aki meg van győződve a szép és a rút, az ép és a romlott, a jó és a gonosz közötti különbség végtelen jelentőségéről. Egyben anarchista is, hiszen ellensége minden visszaélésnek a hatalommal.

A természet pusztulása, a földlakók globális egymásrautaltságának felismerése azonban az alapelvek újragondolását sürgeti. S nem riadhatunk vissza a gyakorlati következményektől: nem valamikor a jövőben, hanem itt és most kell változtatnunk, változnunk. Milyen irányban? Ez adja majd a Kör összejöveteleinek témáját, a kereteket pedig a Föld (az égitest, a szülőföld és a termőföld) jövőjéért érzett közös felelősség szabja meg. Azt reméljük, hogy kezdeményezésünk az ökológiai rendszerváltozás lehetőségét és akadályait elemző műhelymunka kiindulópontja lesz.

Első vitaestünkön, 2016. szeptember 22-én csütörtökön délután 6h-kor Karátson Gábor és a nemlétező nemzeti egység címmel egy „harmadik út” hazai lehetőségét és lehetetlenségét fogjuk megvizsgálni. Az összejövetelnek a FUGA ad otthont (Budapest, V. ker. Petőfi Sándor u. 5.)

Budapest, 2016. augusztus 22.

Béres Tamás, Ikotity István, Kajner Péter, Karátson Dávid,

Kuslits Béla, Lányi András, Takács-Sánta András, Vida Gábor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kgkor.blog.hu/api/trackback/id/tr812238908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása