Karátson Gábor Kör

A lokalizáció nem old meg mindent, de a jó irányba tett lépés

2017. március 19. 12:00 - KG Kör

munkasok6.jpgLányi András válasza Kajner Péternek a Nem kell párt? vitaindító témájában

A képviseleti demokrácia lehetősége vagy lehetetlensége talán mégiscsak több mint hatalomtechnikai kérdés: a tét az, hogy van-e esélye annak, hogy a társadalom ellenőrizze a közhatalom birtokosait. Ezért érdemes megvizsgálni, hogy létezik-e elvben továbblépés abból, amivé a parlamentarizmus fajult. Vitaindítómban azt állítom, hogy az apparátusok, a döntések és a döntéshozók ellenőrizhetetlensége jelentős mértékben enyhíthető volna, ha

  1. az eldönteni valók egy részét helyi, szakmai, munkahelyi stb szinten lokalizálnánk, nyilván a döntéshez szükséges információval és anyagi forrásokkal egyetemben,
  2. következésképpen az egymással és az eldönteni valókkal közvetlenül ismerős körök személyes ismertség, tapasztalat, bizalom alapján választanák képviselőiket, és a bizalmi férfiaknak / nőknek ezen az elsődleges szelekcióján alapulna minden további szint, nem a távoli pártközpontokban születő döntéseken. Ez a demokrácia fejéről a talpára állítása. Kivitelezhető.

Tudom, hogy nem old  meg mindent, ez 1 db gondolatkísérlet, ne azt kérd rajta számon, amiről nem szól.

Nem szól a megastruktúrákról és globális hálózatokról, mert ezek lebontását csak akkor fogom teli torokból követelni, ha bízom a helyi szintű döntéshozatal reformálhatóságában.

Nem szól a „rossz értékrendről”, mert azt nem tekintem független változónak. Azt, hogy az emberek a Gulágon egymással embertelenül bántak, esetleg meg is ették egymást, azt nem a rossz értékrendjüknek tulajdonítom, hanem a körülményeknek: az erőszaknak, a rettegésnek, az éhségnek, a hidegnek.

Aránylag egyszerű példa a hatalmi ágak szétválasztása. Mondhatod, hogy ha szétválasztanák őket, külön-külön is korrumpálhatóak lennének, és az első adandó alkalommal egy kellő felhatalmazással rendelkező pártvezér ismét maga alá gyűrné őket, csakhogy az a helyzet, hogy a világ szerencsésebb részén ez azért úgy-ahogy mégiscsak működik. Tehát az elv jó, akkor pedig inkább azon kellene elmélkednünk, hogy Magysrországon, ahol a civil kontrollnak, a hatalom önmérsékletének és a törvények tiszteletének ennyire nincs hagyománya, ott mi a teendő. Amire én megint csak azt mondanám, hogy a civil társadalom rehabilitációja, a szabadság kis köreinek kiépítése. Ezt viszont a központosítás akadályozza, amelynek áldásait a központi hatalmat megkaparintó pártok élvezik. Ezért hozakodtam elő az alulról építkező és a helyi szinteket megerősítő képviseleti rendszer elveire vonatkozó gondolatkísérletemmel.

 

 

Kép forrása: Horváth Tamás blogja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kgkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2212350455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása