Karátson Gábor Kör

Nem Kell Pályázat?

2017. április 02. 11:10 - KG Kör

csali2_2.jpgNKP – négy gondolatkísérlet, harmadik rész

2017. április 21., 16.00
FUGA (Budapest, V. ker., Petőfi S. u. 5.)

Vitaindító

Az 1990 után elterjedt pályázati szisztéma kezdettől fogva a korrupció és az élet valamennyi területét bénító bürokrácia melegágya. Visszásságai azonban nem tekinthetők puszta rendellenességnek, éppen ellenkezőleg, a posztkommunista rendszer strukturális sajátosságait tükrözik.

Tovább
Szólj hozzá!

Védjük meg a Római-partot!

2017. április 01. 12:09 - KG Kör

ilyenaromai.jpgEz is Budapest! Az egyetlen, utolsó természetes Duna-part.

Ne engedjük, hogy a Fővárosi Közgyűlés megszavazza a visszafordíthatatlan természetpusztítással járó parti mobilgátat. Van más, biztonságos megoldás, mely a fákat is megóvja! Küldj te is levelet a fővárosi képviselőknek, hogy a Római-part árvízvédelméről induljon valódi társadalmi párbeszéd. A Római-part mindannyiunk ügye!

Ide kattintva írhat a fővárosi képviselőknek.

Tovább
Szólj hozzá!

Megvan a közös nevező!

2017. március 31. 16:21 - KG Kör

Hogy az iskola többé ne legyen politikai rögtönzések áldozata, a Karátson Gábor Kör által felkért pedagógusok és szakértők elkészítették húsz pontból álló javaslatukat az oktatáspolitikában követendő alapelvekre. A Párbeszéd Házában február 24-én rendezett konferencián és az ezt követő műhelymunka során a különféle meggyőződések képviselőinek sikerült közös nevezőre jutniuk.

A tervezetet, amit a parlamenti pártokkal kívánunk elfogadtatni, a sajtó képviselőinek április 4-én kedden délelőtt 10 órakor mutatjuk be a FUGA Építészeti Központban (Budapest, V.ker. Petőfi Sándor u. 5.)

Tovább
Szólj hozzá!

Közös nevező

2017. március 31. 16:07 - KG Kör

kgkozos.pngaz oktatáspolitika pártfüggetlen alapelvei

(a Karátson Gábor Kör javaslata)

1990 óta minden kormány az elődjének tulajdonított oktatáspolitika elutasításával kívánta új alapokra helyezni az ágazat működését, olykor egy kormányzati cikluson belül több ízben is. Az iskolarendszer azonban nem képes alkalmazkodni a feltételek és követelmények ilyen gyors ütemű változásához. A menetrendszerűen bekövetkező fordulatok lehetetlenné teszik a szerves építkezést, az erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodást, és elsősorban az eredményes pedagógiai munkát. Tanárok és szülők régi óhaja, hogy az oktatás ügyét függetlenítsék a politikai játszma mindenkori állásától. Az alábbiakban az oktatáspolitikai párbeszéd kereteire teszünk javaslatot. Ha az érintettek ezekre nézve egyetértésre jutnak, akkor későbbi vitáik és intézkedéseik során olyan közösen elfogadott célokra és értékekre hivatkozhatnak, melyek figyelembe vételét elvárhatják egymástól.

Tovább
Szólj hozzá!

A lokalizáció nem old meg mindent, de a jó irányba tett lépés

2017. március 19. 12:00 - KG Kör

munkasok6.jpgLányi András válasza Kajner Péternek a Nem kell párt? vitaindító témájában

A képviseleti demokrácia lehetősége vagy lehetetlensége talán mégiscsak több mint hatalomtechnikai kérdés: a tét az, hogy van-e esélye annak, hogy a társadalom ellenőrizze a közhatalom birtokosait. Ezért érdemes megvizsgálni, hogy létezik-e elvben továbblépés abból, amivé a parlamentarizmus fajult. Vitaindítómban azt állítom, hogy az apparátusok, a döntések és a döntéshozók ellenőrizhetetlensége jelentős mértékben enyhíthető volna, ha

Tovább
Szólj hozzá!

Mire és miért megoldás a svájci típusú demokrácia?

2017. március 12. 10:59 - KG Kör

ch.pngPákozdi Imre hozzászólása a Nem kell párt? vitaindítóhoz.

1. A svájci „félig közvetlen”, félig képviseleti demokrácia rövid, tény- és számszerű ismertetése
2. Érvek mellette
    a.    A részvétel ethosza
    b.    A közpénz pazarlásának fékje
    c.    Az átgondolt törvényalkotás kulcsa
    d.    A politika legitimitásának járulékos záloga
    e.    A gazdasági haszon
3. Érvek ellene - avagy az aggályok
    a.    Káosz és jogbizonytalanság?
    b.    Kompetens-e a nép?
    c.    Belefáradás a politikába?
    d.    Érdekcsoportok áttörési lehetősége?
4. Miért nincs mindenhol ez?
5. Az átmenet egy lehetséges útja

Tovább
Szólj hozzá!

Mégis, ki akar itt változást?

2017. március 12. 10:45 - KG Kör

mocsar.jpgKajner Péter hozzászólása a Nem kell párt? című vitaindítóhoz

A vitairat egy szimpatikus hatalomtechnológiai javaslatot vezet elő, azonban éppen azt érzem legfőbb korlátjának, hogy ezen nem is lép túl. Messzemenőkig egyetértek az olyan elvekkel, mint decentralizáció és következetes szubszidiaritás, az ezek gyakorlati alkalmazására tett javaslatok realitását legalábbis kétségesnek érzem. Nagyobb gondnak tartom azonban azt, hogy számos olyan tényezőről nem esik szó, ami a változtatás lehetőségét nagyon minimálisra csökkentik.

Tovább
Szólj hozzá!

Nem kell párt?

2017. március 11. 09:57 - KG Kör

no_parties.jpegavagy mitől lesz más a politika

Lányi András vitaindítója alább olvasható vagy letölthető. Elhangzott a Karátson Gábor Kör 2017. március 17-ei beszélgetésén.

„A párt a parlamenti rendszer nagy erkölcstelensége: bűnszövetkezet a mandátumszerzésre, szerződés a mindent támogatásra vagy mindent szabotálásra, pecsét a szájra, egyenruha a véleményre”, írta Németh László. Mi nem egészen így gondoljuk.

Tovább
Szólj hozzá!

A kör céljáról

2017. február 08. 20:17 - KG Kör

 

„Maradtam egy személyben a nemlétező nemzeti egység”

Karátson Gábor

karatson_gabor_mti_foto.jpg

Eltávozott barátunk szellemében alulírottak megalakítjuk a Karátson Gábor Kört.

Célunk a nyilvános beszéd becsületének helyreállítása. Mert, ahogy Gábor állította: „Ez a Magyarország még mindig összeszedhetné magát, megrázhatná magát, mint a kutya… A valóságos élő emberek, akikkel találkozom, lenyűgözőek, csak mintha el volna átkozva az összefüggés” – ennek az átoknak a feloldására teszünk kísérletet.

Tovább
Szólj hozzá!